Autobiografije u nastavi velika su motivacija i inspiracija koje bude emocije, motiviraju na intelektualnoj razini i snaže volju učenika

“Autobiografije u nastavi” projekt je započet s misijom da na alternativan način kod učenika potiče kreativnost kroz osobno iskustvo umjetnika, znanstvenika, povjesničara, filozofa, književnika, sportaša, koje će djecu u konačnici pripremiti za život i izazove koje im donosi. Prvi gost predavač na satu glazbene kulture jezične gimnazije EPOHA bio je Massimo, jedan od najcjenjenijih i najtraženijih glazbenika ovog podneblja.

“Kada me pitate kako je prošlo moje izlaganje, ne mogu vam sada odgovoriti na to pitanje. Trebalo bi ga spremiti u jednu vremensku kapsulu, pa da za desetak godina o tome porazgovaramo. Uvjeren sam da su mnoge informacije koje sam ovdje iznio definitivno našle svoje podsvjesno mjesto kod djece i tek kasnije će se vidjeti koliko sam ih zapravo inspirirao”, rekao je Massimo te dodao kako je do sada gostovao na mnogim predavanjima u školama i fakultetima gdje je uvijek pokušavao na logičan način, jezikom svakodnevnog čovjeka objasniti kako on vidi stvari iz svojeg iskustva, što se i poklapa s waldorfskom pedagogijom.

Kroz cijelu školsku godinu izmjenjivat će se stručnjaci iz različitih područja znanosti, umjetnosti i kulture koji su svojim životnim iskustvom i znanjem doprinijeli zajednici i društvu općenito te mogu djeci biti uzor. Tako će već sljedeći tjedan na satu matematike gost predavač biti mr. sc. Predrag Pale, profesor na FER-u i čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku.

„Cilj nam je nastavu oplemeniti sa stručnjacima iz umjetnosti, kulture i znanosti kako bismo naše učenike upoznali s njihovim životnim pričama. Zašto je autobiografija važna u waldorfskoj pedagogiji i srednjoškolskom obrazovanju te na što utječe kada se s njom radi u nastavi, znaju naši nastavnici koji je koriste u radu”, izjavile su Lea Brezar i Renata Brekalo, osnivačice škole EPOHA te dodale da su “Autobiografije u nastavi” velika motivacija i inspiracija koje bude emocije, motiviraju na intelektualnoj razini i snaže volju učenika.

Škola EPOHA primjer je iskoraka prema alternativnom načinu obrazovanja koji omogućava prepoznavanje svakog djeteta u onome što ono jest, ne samo što čini. Poticati tinejdžere da se pronađu u današnjici njima je svakodnevni zadatak, a cijeli kolektiv škole usmjeren je upravo na njihov rast i razvoj u svim aspektima mladih bića – umnom, emotivnom i duševnom. Temeljna postavka obrazovanja za ovu školu je postati primjerom mladima svojim djelima, pripremiti djecu za životne izazove te im omogućiti okruženje u kojem će naučiti kritički promišljati i nositi se s izazovima u izvršavanju zadataka. Poticati kreativnost i podučiti ih vrijednostima koje će biti izvrstan temelj za samorazvoj i daljnje učenje.