Priopćenje, Zagreb, 13.03.2020.

 

Otvorena nova srednja škola

EPOHA, privatna gimnazija koja počiva na „učenju iskustvom“ i podučavanju waldorfskom metodologijom

EPOHA, privatna gimnazija s pravom javnosti koja počinje s radom u 2020/21 pedagoškoj godini, a nalazi se u Podsusedu, Prigornica br.2, jučer je, 12.03.2020., otvorila svoja vrata svečanim otvorenjem koje je održano u prostoru škole. Otvorenju su prisustvovali izaslanica gradonačelnika, gđa. Katarina Milković zamjenica pročelnika za obrazovanje, nastavnici, zainteresirani roditelji i poslovni partneri.

EPOHA, privatna gimnazija, radit će prema jezičnom gimnazijskom programu, ali na način da djeci nudi konstantne izazove u nastavi koja će ujedno biti utemeljena na iskustvenim spoznajnim metodama. U podučavanju će se koristiti metode waldorfske pedagogije. Pripremat će djecu za životne izazove te im omogućiti okruženje u kojem će naučiti kritički promišljati i nositi se s izazovima u izvršavanju zadataka. Poticat će kreativnost i podučiti ih vrijednostima koje će biti izvrstan temelj za samorazvoj i daljnje učenje, to je misija i obećanje srednje škole EPOHA.

Kapacitet škole

Škola ima kapacitet primiti sto učenika i upisati dva razreda u generaciji 2020/21.

Otvorenje škole započelo je himnom koju je napisala poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja Lea Brezar, te su u istoj misiji nastavljeni govori osnivačica i pedagoškog kolegija.

Stvori nešto svoje

Ostaviti trag
Na dječjem licu
Odrastanja trag
U osmijehu skrit
Dok polako gradi sebe
Ne znajući što će bit
Od snova te mlade glave
Od želja koje se roje
Obećanje je duši dato
– Stvori nešto svoje.

Važnost procesa učenja

O važnosti procesa učenja i odnosa nastavnik-dijete, koji je u tom procesu presudan, mogli smo čuti u izjavama osnivača škole te i iz kuta pedagoškog kolegija.

„Misija naše škole jest da svako dijete ima pravo na svoje mišljenje, razumijevanje, empatiju, uvažavanje njegovih životnih okolnosti i različitosti. Svako dijete ima pravo na najbolje moguće obrazovanje i na najbolje učitelje jer su oni ti koji će znanjem dotaknuti djecu i usmjeriti ih. Mi koji radimo u prosvjeti to moramo pružiti baš svakom od njih. Ne obraćamo se samo dječjem intelektu, već i osjećajnom životu njegova bića kako bismo osnažili njegovu volju za učenjem, individualnost i slobodom. Nastavnik je pomagač – njegova misija jest biti uzor djeci. Dio naše misije je također suradnja s roditeljima jer je važno da i oni budu maksimalno uključeni u taj proces.“ izjavila je Renata Brekalo, prof., osnivačica i ravnateljica EPOHE, privatne gimnazije.

“Izuzetno nam je važno da djeca tijekom obrazovanja imaju nastavnike koji će prepoznati kvalitete i talente koje svako dijete ima, te da djetetu pomognu da ih otkrije i njima doprinese društvu i svojoj zajednici. To je ono što ćemo raditi u Epohi. Zato trebamo nastavnike koji se daju u svoj posao i veseli me što su u našem kolektivu upravo takvi ljudi – oni koji dišu kao Epoha i žele da djeca odrastu u ljude koji znaju tko su.“, istaknula je Lea Brezar, poduzetnica, spisateljica i pjesnikinja, osnivačica EPOHE, privatne gimnazije.

„U ovoj ću školi svo svoje vrijeme povjeriti roditeljima, djeci i kolegama kako bismo zajedno izgradili kvalitetnu školu kakvu zaslužuje svako dijete. Zajedništvom činimo stupove ove prekrasne škole. Razumijevanje koje dajemo djeci vodit će nas prema našem cilju.“, izjavila je pedagoška voditeljica EPOHE, Jelena Acman.

Osim što EPOHA nudi drugačiji pristup učenju na otvorenju je naglašeno kako je u procesu školovanja djeteta suradnja s roditeljima temelj svakog uspješnog školovanja, a zajedništvo važan dio života škole, te pozdravljaju svaku suradnju s roditeljima u epohi srednjoškolskog obrazovanja njihova djeteta.

Promociju je vodila Tihana Buklijaš Bakić.