Osnovna i srednja škola Epoha predstavile nastavni program uz pričanje priča, slagalice i kriptografiju

Na Danu otvorenih vrata Epohe, djeca i njihovi roditelji doživjeli su jedan dan nastave u školi koja u podučavanju koristi waldorfsku metodologiju

Škola Epoha je u subotu 8. svibnja 2021. održala Dan otvorenih vrata gdje je svim zainteresiranim posjetiteljima predstavila svoj nastavni program kojeg je pripremio učiteljski i nastavnički kolegij. Zbog poštivanja epidemioloških mjera program je bio podijeljen u tri različita vremena za različite dobne skupine. Tako je najprije predstavljen program za osnovnu školu od prvog do četvrtog razreda, zatim od petog do osmog, te na kraju program za prvi razred srednje škole.

U prvom dijelu djeca su imala prilike slušati pripovijedanje koje je iznimno važno za sve uzraste i koristi se u nastavi na svakom satu. Uz priču, pjesmu, sviranje instrumenata, ručni rad i aktivnosti na otvorenom doživjeli su jedan dan nastave u osnovnoj školi koja radi prema državnom programu, ali u podučavanju koristi waldorfsku metodologiju.

Stariji su osnovnoškolci imali priliku otkriti svijet geografije, fizike i matematike predočen kroz pripovijedanje autobiografija i zagonetki povezanih s nastavnim sadržajem: slagalica, tangram, kriptografija i memory samo su neke od predstavljenih metoda učenja.

Srednjoškolci su u poslijepodnevnim satima upoznali jezični sadržaj nastave. Hrvatski uz mitove i priču o hrastu, latinski vezan uz legende o kraljevima, a njemački je predstavljen putopisom Goethea po Italiji te igrom „Germanizmi u hrvatskom jeziku“. Engleski jezik i etiku upoznali su kroz priču o Hanibalu uz zabavnu igru asocijacije i pokreta.

“Dan otvorenih vrata povezali smo s projektom naše srednje škole „Autobiografije u nastavi“. Njihovo pripovijedanje ima velik značaj u nastavnom gradivu waldorfskih škola, jer motivira i snaži volju učenika te potiče kreativnost kroz osobno iskustvo. Ove školske godine ugostili smo vrlo zanimljive predavače, od Massima na glazbenoj kulturi, Predraga Palea na matematici, Ozrena Domitera na povijesti i mnogih drugih” izjavile su osnivačice osnovne I srednje škole Epoha Lea Brezar i Renata Brekalo te dodale kako s projektom nastavljaju i najesen.