U sklopu projekta „Autobiografije u nastavi“ s kojim škola Epoha nastavlja i ove školske godine, Albert Gajšak gostovao je na satu matematike gdje je održao inspirativno predavanje o svom dosadašnjem iskustvu i poduzetničkom uspjehu

Pripremila: Vedrana Prevendar, Brendfulness
Foto: Epoha

Srijeda poslijepodne, 5 minuta do 14 sati, učionica gdje se održava nastava matematike i fizike. Učenici od 5. do 8. razreda osnovne i 1. i 2. razreda srednje škole Epoha s nestrpljenjem iščekuju svog gosta predavača. Samo što nije stigao. Žamor prati glas ravnateljice Lee Brezar koja uzbuđenoj djeci govori gdje da sjednu, da se u miru lijepo smjeste. S par minuta zakašnjenja stigao je Albert Gajšak, 23-godišnji direktor informatičke tvrtke CircuitMess, poduzeća s 30 zaposlenih i klijentima iz cijelog svijeta. Spojio je svoju prezentaciju na projektor i krenuo s pričom.

Kako je sve krenulo?

Krenuo je najprije s predstavljanjem svojih igraćih konzola na sajmovima inovacija. U početku je bio jako sramežljiv i nije ni slutio da će to nekom biti zanimljivo. Ali onda se sve okrenulo – ljudima se to svidjelo. Prekretnica je bio sajam inovacija u Rimu, najveći u Europi. Tamo je upoznao i druge predstavnike iz Hrvatske, primijetili su ga i mediji te je završio u Karlovačkom tjedniku, što je tada njemu predstavljalo veliki uspjeh. Ostalo je povijest.

Tomislav Car, CEO informatičke tvrtke Infinum, primijetio ga je i ponudio mu suradnju. Kao njegov mentor, investitor i poslovni partner, investirao je u Alberta i pomogao mu osnovati vlastitu tvrtku, današnji CircuitMess. Zajedno su napravili Kickstarter kampanju gdje ih je podržalo jako puno ljudi. Posljednji proizvod Batmobile svidio se i kompaniji Warner Bros. te su mladoj hrvatskoj tvrtki dali ekskluzivna prava za proizvodnju i prodaju ovog atraktivnog automobila na daljinsko upravljanje.

Nakon završetka prezentacije, uz spontani pljesak, krenula su brojna pitanja zaintrigiranih učenika koji su nestrpljivo dizali ruke. Donosimo neka od najzanimljivijih:

Koliko koštaju sve ove igračke?

Sve ove proizvode možete vidjeti i kupiti putem CircuitMess web-shopa gdje su navedene i cijene. Tako na primjer, mobilni telefon Ringo sada možete kupiti za 90 eura, Jay-D DJ miksetu za 89 eura ili Nibble igraću konzolu za 75 eura.

Albert Gajšak
Koliko je teško složiti tako nešto, budući da se igračka dobije u više dijelova?

U principu nije teško, potrebno je između tri i četiri sata za sastaviti igračku. Usput djeca uče o elektronici, programiranju i STEM-u općenito.

Koliko je vremena potrebno da se proizvede jedna igračka?

Ovisi o kompleksnosti modela i veličini 3D printera koji ju izrađuje. Otprilike je potrebno 12 sati.

Rekli ste da Batmobile ima i nekakav software. Jeste li ga vi napravili? 

Da, mi smo ga napravili. U početku sam sve radio sam, no ubrzo sam shvatio da to nije baš moguće. Tako da sam zaposlio dovoljno ljudi i svatko od njih radi određeni dio. Netko radi na hardwareu, netko na softwareu, netko je zadužen za dizajn, netko za administraciju, netko za financije itd.

Koliko ima zaposlenih u tvrtki CircuitMess i gdje se ona nalazi?

Trenutno nas ima 30, a smješteni smo u Lučkom.

Koliko vam je trebalo da napravite Batmobile i jeste li ga napravili iz prvog pokušaja?

Trebalo je jako puno iteracija da taj uređaj nastane. Zahtijevao je jako puno verzija – od početne ideje, pa do konačne koju možemo prodati. Da bude što jeftinija izvedba kako bi i cijena konačnog proizvoda mogla biti prihvatljiva. Batmobile smo usavršavali oko dvije godine.

Otkud vam ideje za nove stvari?

Imamo puno ideja, uvijek međusobno brainstormamo. Svaka ideja treba imati i plan za realizaciju što ponekad nije moguće. Od početne ideje do finalnog proizvoda prođe jako puno vremena tijekom kojeg ona sama evoluira i na kraju finalni proizvod nikad ne bude onakav kakva je bila početna ideja.

Koji Vam je najdraži uređaj na koji ste najviše ponosni?

Najdraži mi je MAKERbuino, jer je on naš prvi proizvod.

Što Vam je bilo najteže u cijelom ovom procesu?

Najteže u cijelom tom procesu je zapravo bilo pronaći ljude koji će raditi sa mnom. To je i dalje teško. Trebao sam doći do spoznaje da ne mogu sve napraviti sam, no kada jesam, morao sam im početi vjerovati i dati im slobodne ruke.